Pàgines

diumenge, 8 de febrer del 2015

PAGOLA



Pagola: "L'Església necessita una conversió sense precedents"


 (Glòria Barrete -CR) Pot el cristianisme que coneixem -el real, el de les parròquies- trobar en el seu interior la força necessària per recuperar a Jesús com a centre de l'Església, centre de la fe? És massa tard per mobilitzar les forces de l'Església cap a una conversió més fidel al seguiment de Jesús?, ha preguntat el teòleg basc, José Antonio Pagola, a la presentació del seu llibre Tornar a Jesús: vers la renovació de les parròquies i comunitats, publicat recentment en català per l'Editorial Claret. L'acte d'aquest divendres estava organitzat per la Fundació Claret.
"El que pretenc no és fer un anàlisi exhaustiu de la conversió necessària a l'Església, sinó que pretenc saber on és avui el foc de Jesús", ha afirmat. "S'ha apagat? el podem trobar a les nostres comunitats?", ha interpel·lat a la gran quantitat d'assistents que omplien la sala.
Tornar a Jesús
Pagola ja fa temps que reclama una tornada a Jesús, però què significa aquesta tornada? "El gir, el canvi de rumb que necessita l'Església passa per tornar a Jesús en la persona, en el seu missatge i en el seu projecte", el Regne de Déu, "però no tornar al Jesús històric, sinó al Déu encarnat, amic dels pobres", ja que "una diòcesi que no porti a Jesús és una diòcesi morta", ha anunciat contundent.
Aquest canvi, però, no només s'ha de demanat a la jerarquia eclesiàstica, sinó que és un canvi més profund, "una conversió sostinguda, necessària, i que ha de començar per les generacions actuals". Aquest canvi, segons Pagola, "no passa només per les reformes, sinó que rau sobretot en l'actitud", en crear un clima per tornar a Jesús, "perquè si no existeix aquest clima, veurem que el cristianisme s'anirà diluint en formes religioses anacròniques i allunyades de Jesús".
Tot està en crisi, ha afirmat el tèoleg, "l'ecologia, la metafísica, la política... és ara quan l'Església necessita un cor nou, necessita una conversió sense precedents", ja que "si no mirem la vida com ho feia Jesús, ens enganyarem i no tindrem la sensibilitat que tenia ell amb els pobres", i així "difícilment podrem anunciar l'Evangeli", ha explicat.
Alliberar la força de l'Evangeli
En un context eclesial de crisi, evidenciat per la marxa de fidels de l'Església, què cal fer? Pagola recomana "posar en el centre l'Evangeli"; un Evangeli que actualment queda ocult per "pràctiques, costums, llenguatges... que a la gent d'avui li costen d'entendre i de practicar". Una força de l'Evangeli "bloquejada perquè no està en contacte amb la gent d'avui".
Una dificultat d'anunci que ha suggerit al teòleg una nova proposta metodològica per posar a Jesús en el centre, i que recull el seu llibre, per posar l'Evangeli en el centre de les comunitats: Els grups de Jesús. Una nova forma evangèlica d'organització de les comunitats on l'Evangeli sigui llegit sense mediadors, de forma directa "com feien els primers cristians", ha recordat.
Els Evangelis "no són llibres didàctics, ni de catequesi, no ensenyen doctrina de Jesús", ja que "la doctrina no transforma i necessitem una altra experiència". En aquests grups, afirma Pagola, "es viu la fe de diferent manera, com un canvi atractiu del missatge de Jesús, on es viu la fe no com a doctrina, sinó com estil de vida".
Aquests Grups de Jesús, que ja funcionen a Llatinoamèrica i a d'altres comunitats com a Andalusia, "poden ser la matriu per regenerar les nostres comunitats, ja que l'Evangeli ensenya la religió com un seguiment apassionat de Jesús", i, segons Pagola, si arribem a captar això, "com es pot viure més apassionat que això?".







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada