Pàgines

dijous, 28 d’abril del 2016

INFORME - CARITAS



Economia, persones i cohesió social



Càritas d’Espanya va presentar ahir l’Informe d’Economia Solidària 2015 sota el títol “Economía y Personas. Cambiando el foco, cambiamos los resultados“. Amb aquest document l’entitat depenent de l’Església Catòlica presenta el balanç de 2015 de la seva labor caritativa en un dels seus àmbits d’actuació: L’economia solidària. Val a dir que no és aquest el lloc per enjudiciar el caràcter de l’assistència caritativa en un estat que, constitucionalment, es defineix “social” i en una societat del segle XXI amb un grau de secularització notable. Tampoc és aquest espai editorial el més adequat per enjudiciar les consideracions confessionals que es fan en el document de Càritas. Però sí que ens sembla pertinent comentar els aspectes analítics en els quatre eixos que s’aborda: la generació d’ocupació inclusiva per a les persones més vulnerables, el suport d’iniciatives d’economia social, l’activitat de comerç just i l’ impuls a les finances ètiques.
En matèria d’ocupació Càritas prestà serveis personalitzats d’orientació laboral, d’intermediació, de formació i l’autoocupació. El perfil de les persones ateses és: Dona 63% del total). Nacionalitat espanyola (53%). Estudis bàsics (49%). Edat: 35 i 44 anys (31%). Val dir que en 2009 les persones ateses de nacionalitat espanyola representaven el 25% i l’any passat aquest percentatge s’enfilà fins a 53%. També s’ha d’anotar que del col·lectiu amb nacionalitat estrangera el 81% són persones que procedeixen de països extracomunitaris.
Pel que fa als altres àmbits d’actuació és rellevant assenyalar: 1.- En economia social el nombre d’entitats i dels llocs de treball d’aquestes entitats creix. 2.- Es presenta un bon resultat de vendes de productes d’economia solidària. Cal destacar que el 47% d’aquestes vendes són de comerç just. 3.- El balanç sobre finances ètiques i col·laboració empresarial és més modest. No obstant això ens sembla oportú reproduir la següent reflexió: “Un modelo de economía solidaria necesita basarse también en un sistema financiero que ejerza una actividad económica compatible con la ética y que no genere desigualdad, exclusión y pobreza. Para ello, el dinero debe ponerse al servicio del bien común, de la justicia y de las necesidades de las personas.”
En resum, el de Càritas és un informe d’un dels seus àmbits d’activitat en el conjunt de l’Estat i, alhora, una radiografia de la problemàtica situació en la qual es troba el mercat laboral espanyol i de les oportunitats del sector de l’economia social i solidària. A tocar de l’inici d’una nova campanya electoral estatal, les forces polítiques farien bé en llegir l’informe i treure conclusions de les carències de cohesió social de la societat espanyola.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada