Pàgines

dijous, 24 de març del 2016

TERRORISME .... MUSULMANS...





Resposta al terror

Els atacs produïts en el cor d’Europa, com han titulat les explosions a l’aeroport i el metro de Brussel·les la majoria de mitjans, són sens dubte terribles i, vistes les reaccions, assoleixen el seu objectiu de sembrar la por i revifar el debat fal·laç entre llibertat i seguretat. La màxima repetida per molts de líders polítics (“davant la barbàrie, més democràcia”) sembla diluir-se quan s’escolten determinats missatges que només incrementen la islamofòbia i que fiquen en el mateix sac a terroristes, refugiats i musulmans.
En aquest sentit, cal denunciar el rèdit que intenten treure’n alguns, reforçant les seves tesis en contra de Schengen, Europa o qualsevol altre aspecte que, segons ells, ens fa més febles davant els terroristes. Si els ciutadans europeus deixam que aquesta amenaça condicioni completament l’actual sistema de lleis i de convivència estarem oferint una victòria completa al jihadisme.
La majoria dels experts coincideixen en assenyalar Bèlgica com un dels punts crítics de la xarxa de seguretat europea. La coordinació entre els seus serveis d’intel·ligència i les forces de seguretat continua sent mediocre en un país mal cohesionat i amb massa administracions amb competències que se solapen. Ha quedat palès que els mitjans amb què compta per fer front a aquesta amenaça no són suficients, però resulta difícil creure que tancar les fronteres, en un fútil intent d’aïllar-se del món, és la solució. Els jihadistes que formen part de l’ISIS ja es troben a la UE, especialment a Bèlgica, on compten amb una infraestructura que ara per ara resisteix.
La resposta, per tant, ha de ser comuna i polièdrica. Els estats membres han de prendre consciència que no poden lluitar cadascú per la seva banda, i avantposar els interessos comuns als interns. Això suposa una major coordinació dels serveis d’intel·ligència i de les forces de seguretat per evitar atemptats com els de Brussel·les o París, però també la consolidació d’un front fort contra aquells que volen acabar precisament amb l’esperit que va fer néixer  la Unió Europea. No obstant, i vista la incapacitat de resoldre el drama dels refugiats, les expectatives no són gaire elevades.
Alguns parlen de la necessitat d’una intervenció militar en els bastions del Daesh, quan ha quedat demostrat que les anteriors no han solucionat el problema, de restringir determinades llibertats, de perllongar estats d’excepció o de tancar-nos en una bombolla de falsa seguretat, aspirant que les conseqüències dels conflictes fora de les nostres fronteres no ens esquitxin. No podem reduir a guerra convencional el que no ho és i, per tant, no accepta solucions convencionals. I tot tenint en compte dos aspectes que per desgràcia pocs mitjans i analistes destaquen: el primer, que la major part de les víctimes dels atacs terroristes són musulmanes i viuen a països de majoria musulmana; encara que semblin de segona categoria, doncs el que passà ahir a Brussel·les és la quotidianitat a molts d’indrets, i pel que sembla no mereix minuts de silenci ni programes especials ni condemnes internacionals. El segon, els vincles financers i ideològics que mantenen amb aquestes organitzacions països suposadament aliats i contra els que gairebé ningú s’atreveix a alçar la veu.
Resposta al terror, sí, però no caiguem en l’error de donar-los la que ells esperen, que és precisament la que més força els dóna, i més ens debilita a la resta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada