Pàgines

dilluns, 20 de juny del 2016

L'ORGUE DE MONTSERRAT





L'Orgue de Montserrat
L'Orgue de Montserrat, inaugurat el mes de març de 2010 al Monestir de Montserrat, és l'orgue més gran de Catalunya[1] i un dels més grans d'Europa.[2] Ha sigut construït per Albert Blancafort i Engelfried del taller d’organistes Blancafort de Collbató i successor de Gabriel Blancafort i París. El nou orgue substitueix l'antic orgue, de 1958, que fou construït amb trossos d’altres orgues, com molts dels que es van recuperar després de la crema d'esglésies de la guerra civil espanyola, ja que els tubs d'estany es fonien per fer-ne armament. L'antic orgue continua en el seu emplaçament anterior a la part del darrere de la basílica.
El nou orgue està col·locat sota el creuer al lateral esquerre de la basílica, per on surten els escolans i els celebrants, l’emplaçament tradicional dels orgues a Catalunya des de fa més de 500 anys. Això permet una millor acústica que des de la part del darrere de la basílica. L'orgue pesa 12.000 quilos i fa 12,5 metres d’alçada i 5,5 d’amplada, amb quatre teclats manuals i un de pedal –cadascun dels quals fa sonar un cos diferent, com si es tractés d’instruments independents, que s’anomenen cadireta, orgue major, expressiu, batalla i pedal–, transmissió mecànica de notes, una segona consola elèctrica al presbiteri i 4.242 tubs.
El nou orgue permet realitzar concerts oberts al públic amb els millors organistes internacionals, a més d'acompanyar les celebracions litúrgiques i l'Escolania de Montserrat, feina feta per 6 organistes que suposa un temps de funcionament d'unes vuit hores al dia.






Mercè   Sanchis,   Organista...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada